کمپوست کردن یکی از بهترین روشها برای کاهش زبالهها و تقویت رشد گیاهان است. این فرآیند نه تنها به حفظ محیط زیست کمک میکند، بلکه میتواند به شما در تولید خاک غنی برای گیاهان کمک کند. اگرچه ممکن است در حیاطهای بزرگ این کار سادهتر باشد، اما با استفاده از روشهای مختلف میتوانید در فضای کوچک خانه نیز کمپوست کنید. در این مقاله، به بررسی سه روش اصلی کمپوست کردن در فضای کوچک میپردازیم: کمپوست کردن با سطل، کمپوست کرم و روش بوکاشی.
۱. کمپوست کردن با سطل داخل خانه
کمپوست کردن با سطل یکی از سادهترین و مؤثرترین روشها برای افرادی است که در آپارتمانها یا فضاهای کوچک زندگی میکنند. این روش به شما این امکان را میدهد که از ضایعات غذایی خود به بهترین نحو استفاده کنید. مراحل زیر را دنبال کنید:
- ظرفی برای کمپوست خود پیدا کنید: برای یک سطل کمپوست خانگی اولیه، به هیچ چیز فانتزی و تجملی نیازی ندارید. هر ظرف محکم و قابل بسته شدن این کار را میکند. به شرطی که غیر متخلخل باشد، میتواند از پلاستیک، فلز یا چوب ساخته شود. سطلهای کمپوست میتوانند هر اندازه باشند، اما برای داخل خانه، سطلهای زیر ۵ گالن (۱۹ لیتر) از بوی نامطبوع جلوگیری میکند.
- کف ظرف خود را سوراخ کنید: تعداد سوراخها به اندازه ظرف کمپوست شما بستگی دارد، اما باید مقدار کافی برای تخلیه کمپوست به اندازه کافی داشته باشید – حدوداً در هر ۲.۵ اینچ (۶.۴ سانتیمتر) یک سوراخ.
- ظرف را روی یک سینی قرار دهید: برای گرفتن هرگونه تخلیه مایع که از ظرف خارج میشود، به یک سینی در زیر ظرف کمپوست خود احتیاج دارید. سینی باید ضد آب و به اندازه کافی بزرگ باشد تا بتواند حدود ۱ فنجان (۲۴۰ میلیلیتر) مایع را در خود جای دهد.
- کمپوست خود را ذخیره کنید: میتوانید ظرف کمپوست خود را در هر جایی قرار دهید، اما بهتر است برای جلوگیری از واژگونی تصادفی، آن را جایی دور از دسترس نگه دارید. این امر به ویژه اگر بچه یا حیوان خانگی دارید بسیار مهم است! کابینت یا کمد راهحل خوبی است. کمپوست در هر شرایط دما و رطوبت میتواند تشکیل شود، اما برای بهترین نتیجه، آن را در یک منطقه خشک و با درجه حرارت ثابت نگه دارید.
- یک لایه خاک به کمپوست خود اضافه کنید: ضخامت لایه به حجم کمپوست شما بستگی دارد. قانون کلی استفاده از یک لایه خاک تقریباً یک چهارم ضخامت عمق ظرف است.
- روزنامه خرد شده را در بالای خاک قرار دهید: کاغذ خرد شده به جذب مایعات اضافی کمک کرده و به تسریع روند کمپوست کمک میکند. به اندازه کافی روزنامه اضافه کنید تا لایه خاک و کمپوست خود را بپوشانید.
- ضایعات مواد غذایی خود را ذخیره کنید: از یک ظرف مهر و موم مانند قوطی قهوه استفاده کنید تا تکههای مواد غذایی خود را برای کمپوست ذخیره کنید. شما همچنین میتوانید قهوه، فیلترهای قهوه، کیسههای چای و دستمالها را کمپوست کنید. از گوشت، ماهی، یا ضایعات لبنیات در کمپوست خود استفاده نکنید! آنها در فضای داخلی پوسیده میشوند و بوی نامطبوعی ایجاد میکنند. غذا را به قطعات کوچکتر خرد کنید تا روند کار سریعتر انجام شود. اندازه آنها نباید بیشتر از ۵ سانتیمتر باشد.
- ضایعات را با روزنامه خرد شده مخلوط کنید: وقتی ظرف کمپوست شما تقریباً پر شد، چند مشت روزنامه خرد شده با آن مخلوط کنید تا مایع اضافی جذب شود.
- مخلوط را به کمپوست اضافه کنید: مخلوط غذا و کاغذ را به طور مساوی در قسمت بالای کمپوست خود پخش کنید. برای جلوگیری از مگس میوه میتوانید یک لایه نازک از خاک به قسمت بالا اضافه کنید، اما این اختیاری است.
- کمپوست را مخلوط کرده و هفتهای یک بار خاک جدید اضافه کنید: هر هفته از ماله یا اسکوپ برای مخلوط کردن لایههای کمپوست استفاده کنید. پس از پایان اختلاط، یک لایه جدید خاک به ضخامت حدود ۲.۵ سانتیمتر اضافه کنید.
- حداقل یک هفته صبر کنید تا کمپوست شما پر شود: پس از پر شدن کمپوست، بگذارید حداقل یک هفته در بسته بماند تا مطمئن شوید همه مواد غذایی کمپوست شدهاند. هنگامی که آماده استفاده از آن هستید، یک بار دیگر آن را با ماله خود مخلوط کنید.
- کمپوست خود را به باغ یا گیاهان خانگی خود اضافه کنید: کمپوست را روی باغ یا گیاهان خانگی خود پخش کنید. اگر نگران این هستید که حیوانات یا کودکان مزاحم کمپوست شوند، میتوانید یک لایه خاک به قسمت بالایی آن اضافه کنید، اما این اختیاری است. اگر میخواهید بذرهای جدیدی را شروع کنید، مطمئن شوید که بذرها در خاک هستند و نه کمپوست.
۲. ساخت کمپوست کرم
کمپوست کرم (که به آن ورمی کمپوست نیز گفته میشود) کمی پیچیدهتر از روش استاندارد است، اما نتیجه نهایی بسیار ارزشمند است. این روش به شما این امکان را میدهد که از کرمها برای تجزیه ضایعات غذایی استفاده کنید. مراحل زیر را دنبال کنید:
- وسایل خود را جمع کنید: برای ساخت کمپوست کرم به یک سطل پلاستیکی با درب و حداقل حجم حدود ۱۸ گالن (۶۸ لیتر) نیاز دارید. همچنین به یک سطل پلاستیکی دوم، کوتاه و عریضتر از سطل اول، یک مته، صفحه، چسب ضد آب، روزنامه خرد شده، ۱ پوند (۰.۴۵ کیلوگرم) خاک، یک بطری اسپری پر از آب، ماله یا چیزی شبیه چمچه، و ۱ پوند (۰.۴۵ کیلوگرم) کرم نیاز دارید.
- سوراخهایی را در سطل بلندتر ایجاد کنید: شما به دو سوراخ ۲.۵ سانتیمتر در حدود ۵.۱ سانتیمتر از بالای سطل آشغال احتیاج دارید – یکی در یک طرف، و دیگری در طرف مقابل. سپس، در گوشه پایین هر طرف یک سوراخ ۳.۲ میلیمتر سوراخ کنید. این اجازه میدهد مایعات اضافی تخلیه شود تا کرمهای شما رشد کنند.
- سوراخها را با صفحه بپوشانید: هر سوراخ را با مواد صفحهای بپوشانید و آن را با چسب ضد آب محکم کنید. قبل از ادامه کار با کمپوست مطمئن شوید که چسب کاملاً خشک شده است.
- سطل بلند را درون سطل زباله کوتاه قرار دهید: سطل دوم مایع تخلیه شده و هرگونه کرم فراری را جمع میکند.
- خاک، کاغذ و آب را مخلوط کنید: خاک را با روزنامه خرد شده خود ترکیب کرده و با آب اسپری کنید تا کل مخلوط مرطوب شود.
- مخلوط را در سطل بلند قرار دهید: آن را روی سطل پخش کنید تا کاملاً پوشانده شود. اطمینان حاصل کنید که بسیار مرطوب است، اما نه آنقدر که بتواند گودال ایجاد کند. ظرف را بدون رطوبت و دمای ثابت در جایی دور از سر راه قرار دهید (هر دمایی خوب است).
- کرمهای خود را اضافه کنید و یک هفته صبر کنید: شما فقط میتوانید تمام کرمهای خود را در بالای مخلوط قرار دهید – آنها خودشان فرو میروند. حدود یک هفته آنها را تنها بگذارید تا به خانه جدیدشان عادت کنند. در این هفته نیازی به تغذیه آنها ندارید – آنها مواد مغذی را از خاک جمع میکنند.
- هفتهای یکبار ضایعات غذایی اضافه کنید: ضایعات مواد غذایی خود را در یک ظرف قابل بسته بندی ذخیره کنید و هفتهای یک بار آنها را به کمپوست اضافه کنید. بیشتر از این اضافه نکنید – کرمهای شما به زمان نیاز دارند تا ضایعات را خرد کنند. از محصولات حیوانی استفاده نکنید! کرمها قبل از پوسیدگی قادر به شکستن آنها نخواهند بود. ضایعات خود را تا آنجا که میتوانید کوچک کنید، هر کدام کمتر از ۱.۳ سانتیمتر. این کار خوردن کرمها را آسان میکند. اگر کرمهای شما چیز خاصی را نمیخورند، آن را از کمپوست خارج کنید.
- ماهانه سطل دوم را تخلیه کنید: لازم نیست کاملاً خشک شود. کافیست مایعات اضافی را با اسکوپ یا سیفون بیرون بیاورید تا مطمئن شوید دوباره به داخل دستگاه کمپوست نفوذ نمیکند.
- حداقل به مدت دو هفته کرمهای یک طرف سطل را تغذیه کنید: هنگامی که سطل شما تقریباً پر است، شروع به افزودن ضایعات غذایی خود فقط در یک طرف ظرف کمپوست کنید. این کار کرمهای شما را “تربیت” میکند تا در آن سمت بمانند تا بتوانید کمپوست را از طرف دیگر تخلیه کنید. این کار را برای حدود دو هفته انجام دهید، تا زمانی که بیشتر یا تمام کرمهای شما در یک طرف ظرف قرار بگیرند.
- کمپوست را از طرف دیگر سطل آشغال بیرون بیاورید: کمپوست را از قسمت مخالف بخشی که کرمهای شما در آن جمع شدهاند بردارید. اگر چند کرم برداشته شود مشکلی نیست – میتوانید آنها را بیرون بیاورید و دوباره در ظرف قرار دهید یا به سادگی همراه خود بیاورید، مخصوصاً اگر قصد دارید از کمپوست در فضای باز استفاده کنید.
- از کمپوست خود در باغ یا گیاهان آپارتمانی خود استفاده کنید: میتوانید این کمپوست را مستقیماً روی خاک خود پخش کنید. اگر میخواهید بذر جدید بکارید، مطمئن شوید که آنها در خاک قرار گرفتهاند و نه کمپوست.
خرید انواع سمپاش از سمپاش آنلاین
۳. استفاده از روش بوکاشی
روش بوکاشی به شما امکان میدهد تا ضایعات غذایی بیشتری را کمپوست کنید. این روش به ویژه برای افرادی که میخواهند از ضایعات غذایی بیشتری استفاده کنند، مناسب است. مراحل زیر را دنبال کنید:
- وسایل خود را جمع کنید: برای شروع کار با بوکاشی به چند مورد نیاز دارید: یک سطل ۵ گالن (۱۹ لیتر) با یک سیفون، ظرف هوادهی که حداقل میتواند ۵ گالن (۱۹ لیتر) را در خود جای دهد، یک بطری اسپری با یک قیف، ۵/۴ کیلوگرم سبوس آلی گندم، ۳.۱۷ گالن (۱۲.۰ لیتر) آب گرم، ۱ فنجان (۲۴۰ میلیلیتر) ملاس و ۱ فنجان (۲۴۰ میلیلیتر) میکروب موثر یا EM.
- ملاس، EM و آب گرم را مخلوط کنید: هر سه را با هم درون سطل بریزید و آن را هم بزنید تا همه چیز حل شود. اطمینان حاصل کنید که آب گرم است – ملاس در آب سرد حل نمیشود!
- سبوسها را روی نوار پخش کنید: نوار را بر روی یک سطح صاف قرار داده و سبوس را به طور یکنواخت روی آن پهن کنید، به اندازهای که ضخامت سبوس حدود ۳.۸ سانتیمتر باشد.
- مخلوط آب را روی سبوس بپاشید: با استفاده از قیف مخلوط آب را ذره ذره درون بطری اسپری منتقل کنید و سپس آن را روی سبوس بپاشید تا همه جای سبوس خیس شود. در هنگام لمس باید بسیار مرطوب باشد، اما آنقدر مرطوب نباشد که بتواند گودال آب ایجاد کند.
- آب و سبوس را مخلوط کنید: از دستان خود برای مخلوط کردن سبوس و مخلوط آب با هم استفاده کنید – نباید هیچ لکه خشکی باقی بگذارید!
- مخلوط سبوس را در ظرف ضد هوای خود بریزید: مراقب باشید که سبوس را به سطل منتقل کنید – هیچ چیز نباید بریزد! مطمئن شوید که پس از پایان کار ریختن سبوس، ظرف را مهر و موم کردهاید.
- اجازه دهید مخلوط به مدت یک ماه بماند: ظرف مهر و موم شده را بدون رطوبت و دمای ثابت در جایی خارج از راه قرار دهید. حدود یک ماه آن را در ظرف ضد هوا نگه دارید. در برابر تمایل به باز کردن آن مقاومت کنید – جو گرم، مرطوب و بدون هوا ضروری است!
- مخلوط را روی برزنت خشک کنید: بعد از یک ماه، ظرف خود را باز کنید و سبوس بوکاشی را روی نوار خود پخش کنید. بگذارید حدود دو روز خشک شود، سپس آن را دوباره در ظرف ضد هوا قرار دهید. اکنون کمپوست آماده استفاده است!
- ضایعات خود را ذخیره کنید: روش بوکاشی به شما امکان میدهد چیزهایی را که برای کمپوست سنتی توصیه نمیشوند مانند گوشت، استخوان ماهی، پوسته تخممرغ و ضایعات قهوه کمپوست کنید. یک ظرف مهر و موم شده (مانند قوطی قهوه) در آشپزخانه خود نگه دارید و تمام مواد زائد غذایی خود را در آن قرار دهید. از غذایی که شروع به پوسیدگی میکند استفاده نکنید – این میتواند بوکاشی شما را خراب کند.
- ضایعات را در یک سطل پهن کنید: وقتی ضایعات کافی دارید، آنها را در ته سطل خود بریزید و آنها را از پایین پخش کنید. ضایعات غذایی شما باید بین ۲.۵ سانتیمتر تا ۷.۶ سانتیمتر ضخامت داشته باشد. لایه را تا آنجا که ممکن است با بشقاب یا دستان دارای دستکش خود فشار دهید.
- مخلوط سبوس را روی ضایعات قرار دهید: مطمئن شوید که لایه مواد غذایی کاملاً توسط سبوس پوشانده شده باشد! باید ضخامت آن به اندازه لایه مواد غذایی باشد، اما اگر کاملاً یکنواخت نباشند اشکالی ندارد. لایههای غذا و سبوس را تکرار کنید تا سطل کاملاً پر شود، و فراموش نکنید که هر لایه را فشار دهید!
- سطل را به مدت دو هفته ببندید: بعد از اینکه سطل پر شد، درب آن را بگذارید و بگذارید حدود دو هفته بماند. در این دوره آن را باز نکنید، مگر اینکه یک یا دو بار مایعات را تخلیه کنید. ممکن است بویی شبیه کلم ترش حس کنید – اشکالی ندارد!
- بوکاشی را با خاک مخلوط کنید: چند هفته صبر کردید، اکنون آماده استفاده از کمپوست خود هستید! بیشتر کمپوستها در بالای خاک قرار میگیرند، اما بوکاشی باید زیر زمین باشد زیرا بسیار اسیدی است. اگر از کمپوست خود برای گیاهان خانگی خود استفاده میکنید، حدود ۷.۵ سانتیمتر خاک را در ته یک گیاه بزرگ یا وان پلاستیکی قرار دهید. بوکاشی خود را بر روی آن بریزید تا جایی که حدود ۱۵ سانتیمتر فضای باقی مانده داشته باشید، سپس آن فضا را با خاک بیشتر پر کنید.
- بگذارید بوکاشی حداقل دو هفته بماند: قبل از کاشت هر چیزی در کمپوست بوکاشی باید حداقل دو تا چهار هفته صبر کنید. بوکاشی بسیار اسیدی است و برای خنثیسازی نیاز به زمان دارد – اگر گیاهان خود را بلافاصله در آن قرار دهید، ممکن است بمیرند!
- گیاهان خود را بکارید: میتوانید مستقیماً در ظرف بکارید یا میتوانید بوکاشی و خاک را بیرون بیاورید و آن را به ظروف کوچکتر منتقل کنید. اگر مستقیماً میکارید، حتماً بوکاشی را با لایهای از خاک حدود ۵ سانتیمتر بپوشانید.
آشنایی با انواع آفات درخت انجیر
نتیجهگیری
کمپوست کردن در فضای کوچک نه تنها به کاهش زبالهها کمک میکند، بلکه به رشد بهتر گیاهان نیز کمک میکند. با استفاده از روشهای مختلف مانند کمپوست کردن با سطل، کمپوست کرم و روش بوکاشی، میتوانید به راحتی در خانه خود کمپوست کنید و به یک سبک زندگی سبزتر دست یابید. با این کار نه تنها به محیط زیست کمک میکنید، بلکه از ضایعات غذایی خود به بهترین نحو استفاده میکنید و خاک غنی برای گیاهان خود تولید میکنید. امیدواریم که وبلاگ کمپوست کردن در خانه، برای شما مفید بوده باشد.