انواع استخر آبیاری قطره ای

به دلیل بالا بودن اهمیت ذخیره و حفظ آب در سیستم آبیاری تحت فشار، داشتن استخر ذخیره آب اهمیت بسیار بالایی دارد. داشتن استخر ذخیره آب به شما این امکان را میدهد تا، در فصولی که آبیاری صورت نمیگیرد آب را در استخر ذخیره کنید. آب ذخیره شده در ماه های آینده برای آبیاری درختان و گیاهان استفاده میشود. از استخر های ذخیره آب شما میتوانید استفاده های مختلفی داشته باشید، برای مثال نگهداری و پرورش ماهی یکی دیگر از کاربرد های استخر های ذخیره آب بشمار می‌آیند. برای آشنایی با انواع استخر آبیاری قطره ای با ما همراه باشید.

انواع استخر آبیاری

تامین آب از استخر آبیاری

اسخر های ذخیر آب به عنوان یکی از اجزای اصلی سیستم آبیاری مطرح هستند، که به دو روش زیر آب ذخیره شده را به کشت زار ها میرسانند.

استفاده از سیستم پمپاژآب

یکی از روش های تامین آب از استخر آبیاری که مرسوم ترین روش است، استفاده از سیستم پمپاژ است. در این روش با استفاده از موتور های دیزلی یا بنزینی یا انواع کفکش ها آب ذخیره شده را به محل مورد نیاز انتقال میدهند. این روش که یک روش سیستم آبیاری قطره ای بدون برق است، توسط موتور های دیزلی یا بنزینی انجام می‌شود. انتخاب موتور های پمپاژ به کار و نیاز شما بستگی دارند، به خاطر همین شما میتوانید انواع پمپ آب را در سایت ما مشاهده کنید.

ساخت استخر در ارتفاع بالا

طراحی استخر در ارتفاع بالا

طراحی استخر در ارتفاع بالاتر، به شما این امکان را میدهد تا نیازی به استفاده از موتور های بنزینی یا دیزلی نداشته باشید. البته حجم آب و استخر یکی از موضوعات مهم است، که روی فشار آب تاثیر میگذارند. این روش ممکن است در محیط های بزرگ کارایی نداشته باشد، بهترین روش همان روش اول است که توسط موتور های مخصوص آبکشی این کار را انجام دهید. در این روش چون استخر در ارتفاعات است، و باغ یا مزرعه در پائین ارتفاع هست میتوانید آب را خیلی ساده به محل مورد نظر هدایت کنید.

انواع استخرهای آبیاری به روش خاکبرداری

استخر های ذخیره آب در انواع مختلفی طراحی و پیاده سازی میشوند که با توجه به محل احداث پروژه (شیب زمین)، شرایط اقلیمی آن (بارندگی، یخ زدگی، نوع خاک) و شرایط منطقه ای (وجود قنات یا کانال آب در اطراف آن) توسط متخصصان طراحی میشوند.

روش های عملیات خاکبرداری استخرهای ذخیره آب

مدفون

در مناطق بادخیز، خاک برداری با توجه به حجم مورد نیاز آب در استخر انجام میشود. در این روش لبه های استخر کمی بالا تر ار سطح قرار می گیرد و خروج آب بوسیله سیستم های پمپاژ و کف کش ها انجام میشود.

نیمه مدفون

در مناطقی که لایه های سطحی خاک نرم است و لایه های زیرین آن سنگی می باشد، از این روش استفاده میشود. در این روش خاکبرداری تا عمق معینی انجام میشود و با خاک برداشته شده لبه های استخر را خاکریزی می کنند و خروج آب نیز بوسیله پمپاژ و کف کش ها انجام میشود.

روش سطحی

در مناطقی که محدودیت وجود ندارد و فضا کافی است، استخر آبیاری می تواند به راحتی بر روی سطح زمین احداث شود. در این روش خاکبرداری بر روی سطح انجام میشود و مناسب عمق های بالا نیست. همچنین عملیات عملیات آبرسانی بوسیله سیستم های پمپاژ نبوده و آب به کمک نیرو جاذبه جا به جا میشود.

ذخیره آب سطحی

انواع استخر آبیاری با توجه به مصالح مورد استفاده

با توجه به مصالح مورد استفاده در ساخت استخر می توان دسته بندی زیر را انجام داد:

1-استخر خاکی با عایق ژئوممبران
2-استخر های آجری با روکش سیمان
3-استخر های بتنی مسلح و غیر مسلح
4-استخر های سنگ و سیمان با لایه ی ایزوگام
در موارد ذکر شده لایه های ژئوممبران و استخرهای بتنی مرسوم ترین روش ها هستند. که در سال های اخیر استخر با عایق ژئوممبران به دلیل کاربرد های فراوان جایگزین موارد فوق شده است. که در ادامه به آن می پردازیم.

انواع استخر آبیاری قطره

احداث استخر با عایق ژئوممبران

امروزه استخر های بتنی و عایق با ورق های ژئو ممبران بسیار مورد توجه کشاورزان قرار گرفته میشود. استخر های ژئو ممبران با توجه به سرعت نصب خوب، هزینه کم و ماندگاری طولانی، از استقبال خوبی برخوردار است. یکی از ویژگی های اصلی این نوع از استخر ها، عدم محدودیت در شکل و اندازه آن ها برای احداث در زمین کشاورزی، ویلا و…می باشد. این به این معناست که استخر با هر ابعاد و طرحی می تواند توسط ورق های ژئو ممبران عایق بندی شود. همچنین برای احداث آن نیازی به زیر سازی نیست و خاک نرم کفایت می کند. بستر سازی ورق ژئوممبران به طور معمول با خاک نرم انجام می گیرد و در مکان های خاص می توان از بستر دیگری از جنس سیمان، گل، کاه یا ورق ژئوتکستایل استفاده نمود که در استخر های عمیق ژئوتکستایل توصیه میشود.

مزایای و کاربرد های استخر قطره ای

مزایای استخر آبیاری قطره ای

کشاورزی را اگر بخواهید به روش سنتی به عنوان یک شغل یا منبع درآمد انتخاب کنید، بی شک سود که نخواهید کرد بلکه ضرر نیز میکنید. عصر امروز باغداران را به سمت مکانیزه کردن هدایت میکند. که با شعار کار کمتر و سود بیشتر و محصول بهتر به کشاورزان و باغداران معرفی میشود. برای مثال اگر شما به روش غرق آبی یک هکتار باغ دارید، میتوانید با قطره ای کردن آن زمین خود را دو تا سه برابر نسبت به آبیاری سنتی افزایش دهید. همچنین زحمت شما نیز کلی کم میشود و رشد درختان شما یهتر میشود. علاوه بر آن محصول با کیفیت تری را نیز به بازار عرضه میکنید. به خاطر همین موضوع ما به شما توصیه میکنیم اگر قصد انتخاب کشاورزی به عنوان یک منبع درآمد را دارید حتما بصورت مکانیزه فعالیت خود را آغاز کنید.

آبیاری درختان با آب استخر

یکی از اهداف مهم تاسیس استخر آبیاری قطره‌ای، آبیاری کردن درختان با آب استخر است. آبیاری کردن درختان با آب استخر، به دو صورت قطره‌ای و غرق آبی انجام می‌شود. که استخر در اصل به عنوان یک منبع ذخیره آب شناخته می‌شود. اما طبق آمار به دست آمده بیشتر باغدارانی که استخر آبیاری قطره‌ای دارند، به صورت قطره‌ای درختان خود را آبیاری می‌کنند. چرا که در روش آبیاری قطره آب دقیقاً زیر درخت ریخته می‌شود، و میزان هدر رفت آب بسیار کمتر از آبیاری غرق آبی است. به همین دلیل درختان نسبت به آبیاری غرق آبی بیشتر آب می‌خورند، و میزان تشنگی آنها نیز کمتر می‌شود به همین دلیل رشد بهتری دارند.

ساخت یا تاسیس استخر قطره ای

تا این قسمت شما با انواع استخر قطره ای و مزیت های آن آشنا شدید. اما اگر تصمیم به ساخت استخر آبیاری قطره ای کرده اید، حتما با افراد و مشاوران متخصص در این زمینه صحبت کنید. یکی از مزیت های صحبت با افراد مختصص در این زمینه این هست که، استخری را میسازید که متناسب با نیاز شما است. علاوه بر آن با طراحی درست و اصولی میتوانند کلی از مخارج شما در هنگام تاسیس استخر بکاهند. برای مثل اگر استخر شما بصورت گرد باشد، هزینه آن کمتر از استخر های مربع یا مستطیل میشود.

دیدگاهتان را بنویسید