داشتن پوست صاف و شاداب یکی از معیارهای زیبایی چهره و بالا رفتن عزت نفس است. اما عوامل بسیار زیادی مثل تغییرات هورمونی در دوران بلوغ، ژنتیک موجب ایجاد جوش و آکنه روی پوست میشود. اولین اقدام کسانی که از این عارضه رنج میبرند استفاده از راههای مختلف درمان خانگی و دارویی برای برگرداندن سلامت به پوست است. که ما تصمیم داریم در ادامه بهترین روش درمان جوش صورت را به شما بگوییم.
درمان جوش صورت با اصلاح رژیم غذایی
خوراک یکی از عوامل مهم درمان جوش صورت است. استفاده از ترکیبی از پروتئینها، کربوهیدرات و ریزمغذیها در رژیم روزانه در سلامت پوست تاثیر بسزایی دارد. اسیدهای چرب ضروری مانند امگا ۳ و امگا۶ که در بدن تولید نمیشود حتماً باید از طریق رژیم غذایی یا مصرف مکمل تامین شود. به همین خاطر یکی از اولین سوالات کسانی که مبتلا به جوش صورت هستند این است که برای درمان جوش صورت چه بخوریم؟
منابع غنی از این دو اسید آمینه ماهی ساردین، قزل آلا، گردو، دانه کتان آسیاب شده، است. روغن ماهی نیز حاوی دو نوع اصلی اسید چرب امگا ۳ به نامهای (EPA) و (DHA) است که به طرز موثری خطر آکنه را کاهش میدهد.
رعایت در خوراک برای درمان جوش
همچنین کسانی که جوش و آکنه روی پوست صورت خود دارند باید مصرف قند و چربی را محدود کنند. زیرا رژیم غذایی که حاوی این مواد باشد باعث افزایش تولید سبوم پوست میشود. مواد غذایی که در رژیم غذایی این افراد باید محدود شود شامل موارد زیر است:
- غذا های کنسروی
- فست فود
- شیرینی
- دونات
- کیک
- نوشابه های گازدار قندی
- نان سفید
اما خوراک هایی که باید به جای این مواد استفاده شنود که شاخص گلیسیمی پایین دارند
- غلات کامل
- آجیل
- حبوبات
- سبزیجات و میوه تازه
یکی از دلیل های بروز جوش و آکنه تغییرات هورمونی میباشد. شیر و محصولات لبنی حاوی هورمونهایی نظیر IGF-1 هستند که با ایجاد تغییرات هورمونی موجب بروز آکنه میشود. اگر چه نمیتوان با قطعیت در مورد مضرات شیر برای آکنه ادعا کرد اما توصیه میشود کسانی که با خوردن محصولات لبنی میزان جوش و آکنهی بیشتری را روی پوست مشاهده میکنند از خوردن آن اجتناب کنند. پروتئین مورد نیاز بدن و بازسازی پوست نیز باید از طریق گوشت مرغ، گوشت گوساله، تخم مرغ تامین کرد.
درمان جوش صورت با تغییر سبک زندگی
اظطراب و استرس با تاثیری که بر عملکرد سیستم ایمنی دارد موجب تغییر در سطح هورمونها میشود، و به این ترتیب میزان سبوم و التهاب پوست را افزایش میدهد و موجب بروز آکنه و جوش میشود. استرس همچنین با تاثیری که بر باکتریهای روده دارد نیز میتواند موجب ایجاد التهاب در بدن شود. بنابراین توصیه میکنیم کسانی که به دنبال درمان جوش صورت هستند، علاوه بر رعایت رژیم غذایی و استفاده از ماسکهای گیاهی سطح استرس خود را با با مدیتیشن کنترل کنند.
انجام حرکات ورزشی یا ورزش کردن نیز ضمن تنظیم سوخت و ساز بدن موجب دفع سموم و مواد زائد از بدن و از بین رفتن جوش و آکنه و زیبایی پوست میشود.
درمان جوش صورت با ماسکهای خانگی
ماسک خانگی که با استفاده از گیاهان دارویی در منزل توسط خود فرد تهیه میشود، یکی از روش های درمان جوش است. ماسکهای گیاهی برای درمان خانگی جوش صورت و جای جوش بسیار موثر است و به دلیل ترکیبات طبیعی عارضهی منفی بر پوست ندارد. به همین جهت خیلی از افراد ترجیح میدهند به جای درمان جوش صورت با دارو از ماسکهای گیاهی و طبیعی استفاده کنند.
درمان جوش با ماسک عسل و دارچین
عسل دارای مواد مغذی است و میتواند پوست را تغذیه کند و به پوست درخشندگی دهد. ترکیب پودر دارچین و عسل به دلیل خاصیت ضد باکتریایی میتواند درمان موثری برای از بین بردن جوش صورت باشد.
نحوهی استفاده از ماسک:
برای دست کردن این ماسک باید یک قاشق پودر دارچین را با دو قاشق غذاخوری عسل ترکیب کنید تا به شکل خمیری درآید. سپس این خمیر را روی پوست تمیز بمالید و بعد از ۱۵ دقیقه با آب خنک شستشو و خشک کنید.
درمان جوش با ماسک آلوئهورا
گیاه آلوئهورا حاوی سالیسیک اسید و گوگرد طبیعی است، که از این طریق به درمان التهاب و آکنه و التیام پوست کمک میکند.
نحوهی استفاده از ماسک:
برگ این گیاه را باید با یک چاقوی تیز برش دهید و ژل داخل آن را جدا کنید. این ژل را باید به صورت مستقیم به پوست خود بمالید و بعد از یک ساعت آن را بشویید. میتوانید از ترکیب ژل آلوئهورا با روغن درخت چای هم برای درمان سریع جوش صورت استفاده کنید. استفاده از ماسک آلوئهورا بر روی پوست صورت محدودیتی ندارد و میتوانید آن را به صورت روزانه و حتی جایگزین کرم مرطوب کننده استفاده کنید.
درمان جوش با چای سبز
آنتی اکسیدان اصلی موجود در چای سبز (EGCG) است که به کاهش تولید سبوم پوست کمک زیادی میکند. به همین دلیل از چای سبز به عنوان موثرترین درمان خانگی جوش صورت برای پوست چرب نام برده میشود. پلی فنول موجود در چای سبز باکتری عامل آکنه و جوش را از بین میبرد و التهاب را کم میکند. چای سبز یکی از موثرترین درمانهای گیاهی برای جوش صورت است زیرا حاوی آنتی اکسیدان است و ضمن تقویت سیستم ایمنی بدن عوامل بیماریزا را هم از بین میبرد.
نحوه استفاده از چای سبز، برای درمان جوش:
چای سبز را به دو صورت خوراکی و موضعی میتوان استفاده کرد. استفادهی خوراکی آن مانند دم کردن چای و خیلی ساده است. در هفته دو مرتبه میتوانید از دمنوش چای سبز استفاده کنید. همچنین میتوانید دمنوش چای سبز را بعد از سرد شدن هر شب به صورت خود اسپری کنید و صبح آن را بشویید و خشک کنید. کسانی که تجربه درمان جوش با چای سبز را دارند این شیوه را به عنوان یک روش موثر درمانی قلمداد میکنند.
درمان خانگی جوش صورت با آبلیموی تازه
استفاده از آب لیمو به کسانی که پوست نازک و حساس دارند توصیه نمیشود. برای درمان خانگی جوش ریز صورت استفاده از آبلیموی تازه به عنوان یک میکروب کش قوی عمل میکند و پوست صورت را روشن میکند. آب لیمو میتواند چربی پوست را از منافذ خارج کند و منافذ را ببندد. برای استفاده باید شب قبل از خواب پنبه را به آب لیمو آغشته کنید و آن را روی پوست بمالید و تا صبح صبر کنید و بعد آن را بشویید.
درمان خانگی جوش با روغنهای گیاهی
روغن درخت چای
روغن درخت چای از ترکیبات گیاهی است که خواص ضد التهابی و ضد میکروبی دارد و میتواند آکنه و جوش را درمان کند. علاوه بر این با کنترل عفونتهای قارچی سلامت را به پوست برمیگرداند. همچنین در مواردی که فردی در اثر مداومت بر استفاده از آنتی بیوتیک نسبت به آن مقاومت پیدا کرده استفادهی موضعی از روغن درخت چای میتواند یک درمان موثر برای التهاب و آکنه باشد. به دلیل اینکه روغن درخت چای غلیظ است میتوانید قبل از استفاده آن را رقیق کنید و بعد روی پوست بمالید.
نحوهی استفاده:
روغن درخت چای غلظت بالایی دارد و بهتر است قبل از استفاده آن را رقیق کنید. برای این کار باید روغن را با نسبت ۱ به ۹ با آب مخلوط کنید. سپس با استفاده از قطره چکان چند قطره از آن را روی پوست بریزید یا اینکه پنبه را به روغن آغشته کنید و روی پوست بمالید. به مدت دو یا سه دقیقه پوست را با روغن ماساژ دهید تا کاملا جذب پوست شود. بعد از گذشت دو ساعت میتوانید پوست را بشویید و از مرطوب کننده استفاده کنید.
روغن فندق جادوگر
فندق جادوگر یا ویت هازل یکی از گیاهان دارویی در منطقهی آمریکای شمالی است که از پوست و برگ آن برای تهیهی روغن استفاده میشود. این گیاه حاوی مقادیر بالای تانن است که میتواند باکتری و التهاب را به طرز موثری از بین ببرد.
نحوهی استفاده:
یکی از شیوههای استفاده از روغن فندق جادوگر به این صورت است که با استفاده از پنبه آن را روی صورت بزنید و چند دقیقه ماساژ دهید.
روغن نارگیل
این روغن حاوی ترکیبات موثر در از بین بردن باکتریها و برطرف کردن قرمزی و التهاب جوشها است. همچنین روغن نارگیل میتواند موجب بهبودی جای زخمهای آکنه نیز شود.
نحوهی استفاده:
برای استفاده از روغن نارگیل ابتدا باید پوست خود را با شوینده تمیز کنید و سپس چند قطره روغن را روی پوست بریزید و ماساژ دهید. بعد از چند ساعت مجدداً پوست را شستشو و خشک کنید.
درمان خانگی جوش صورت با بخور دادن
در استفاده از این شیوه باید دقت داشته باشید که آب خیلی داغ نباشد که پوست را بسوزاند و حتما بعد از اتمام کار صورت خود را بشویید و از مرطوب کننده استفاده کنید.
بخور دادن پوست موجب خارج شدن مواد زاید و سمی از منافذ پوست میشود و دیگر با جمع شدن چربی و مواد زائد زیر پوست جوش ایجاد نمیشود. استفاده از بخور بسیار ساده است و فقط کافیست ظرف بزرگی را از آب داغ پر کنید و صورت خود را به مدت ۱۵ دقیقه روی آن بگیرید که پوست در تماس نزدیک با بخار قرار بگیرید.
درمان خانگی جوش صورت با اسکراب
تهیهی اسکراب خانگی یکی از موثرترین اقدامات در درمان جوش صورت است که به سادگی انجام میشود و نیاز به صرف وقت و هزینهی بالا ندارد. خیلی از افراد میپرسند برای درمان جوش صورت چکار کنیم؟ یکی از سادهترین راهها که میتوان به این افراد پیشنهاد کرد استفاده از اسکراب یا لایه بردار است. لایه برداری از پوست موجب پاک کردن سلولهای مرده از روی پوست میشود و منافذ باز را مسدود میکند. به این ترتیب علاوه بر تحریک کلاژن سازی پوست ظاهر آن هم بهبود مییابد و زیبایی چهره را دو چندان میکند.
طرز تهیهی اسکراب:
برای تهیهی لایه بردار کمی شکر یا نمک را با روغن نارگیل ترکیب کنید و آن را روی پوست بزنید. مدت زمان مورد نیاز برای باقی ماندن لایه بردار روی پوست ۲۰ دقیقه است. بعد از آن میتوانید پوست را شستشو دهید و با یک مرطوب کننده یا روغن گیاهی پوست را ماساژ دهید.
سخن پایانی در این مورد
درمان خانگی جوش صورت با گیاهان دارویی و اقدامات خانگی برای اثربخشی نیاز به مداومت و صبر و حوصله دارد. اما بهترین را این هست که حتماً حتماً با متخصصهای پوست که در این زمینه فعایت دارند مشورت کنید. از روشهای گفته شده نیز میتوانید برای درمان خانگی استفاده کنید، ولی حتماً قبل از هر اقدامی با پزشکان متخصص پوست مشورت کنید و تحت نظر آنها این روشها را نیز انجام دهید تا پوست صافی داشته باشد.